Наближається Великдень 2025, який у і католиків, і у православних вірян цього року співпадає, і буде 20 квітня. Українцям складно уявити цей день без пасок. Випікати їх – давня традиція. А також, звісно, у кошику і на столі мають бути крашанки. Розповідаємо, коли пекти паски на Великдень і фарбувати яйця.
Коли пекти паски на Великдень
Для підготовки до свята у християн є Страсний тиждень – останній тиждень перед Великоднем, який триває зараз. Зазвичай робити крашанки та пекти здобу починають в останні дні перед святом, щоб до Воскресіння Христового продукти залишилися свіжими.
Згідно з українськими традиціями хороший день, коли можна пекти паску, – це Чистий четвер. У цей день прийнято наводити лад у домі, закінчувати підготовку до Великодня і готуватися до застілля. Українські господині часто випікають у четвер паски, або ж замішують дріжджове великоднє тісто і залишають його підніматися на кілька днів.
У суботу, напередодні Великодня, теж можна пекти паски. Цього року вона буде 19 квітня. У день перед Великоднем заведено випікати здобу з тіста, яке було замішано на Чистий четвер. Якщо не встигли підготувати тісто на паски заздалегідь, то можна зробити це зранку, а випекти вироби ввечері.
Коли фарбувати яйця
Яйця до Великодня фарбують у ці ж дні – у четвер, або суботу.
Коли не можна пекти паску
На Страсному тижня є день, коли заборонене не тільки готування їжі, а й будь-яка робота по дому. Це Страсна п’ятниця – день, коли церква згадує страту Ісуса на хресті. Народні прикмети кажуть, що фарбувати яйця і пекти паски в такий день не можна, а якщо не послухатися, то страва все одно не вдасться.
Також не варто готувати випічку і яйця на сам Великдень. У це світле свято робота по дому не вітається.
Можливо, вам також буде цікаво: Які рослини треба встигнути посадити до Великодня – поради