Осінь у розпалі, і господарі наводять лад на подвір’ї чи присадибній ділянці, готуючись до зими. Розповідаємо як прибрати органічні відходи з двору і правильно зробити компост.
Корисну інформацію надали у Держспоживслужбі.
Чому не можна накопичувати органічні відходи
Осінь – пора прибирання присадибних ділянок, а разом із тим – і значна кількість накопичення органічних відходів – залишки рослин, скошена трава, опале листя, рослинні залишки після збору врожаю, зіпсовані овочі та фрукти, бадилля, бур’яни тощо. Неналежне поводження з такими відходами (неконтрольоване складування, спалювання, захоронення) створює серйозні санітарно-епідеміологічні та екологічні ризики та може сприяти розповсюдженню збудників хвороб, шкідників і забрудненню довкілля.
Що таке компостування
Компостування – це природний процес розкладання органічних матеріалів (залишків їжі, рослинності, листя тощо) з утворенням компосту – натурального добрива, багатого на поживні речовини. Його можна використовувати для покращення структури ґрунту, удобрення рослин, заміни хімічних добрив.
Компостування допомагає зменшити кількість побутових відходів; уникнути незаконного спалювання рослинності; знизити навантаження на контейнери та полігони; покращити екологічний стан територій; отримати натуральне добриво без додаткових витрат.
Як прибрати органічні відходи з двору і правильно зробити компост
Що можна компостувати
- залишки овочів і фруктів;
- опале листя,
- траву,
- бур’ян без насіння;
- тирсу,
- подрібнені гілки;
- яєчну шкарлупу;
- чайне та кавове зілля;
- папір без друку та плівки (в невеликій кількості).
Що не рекомендується компостувати
- м’ясо,
- рибу,
- молочні продукти;
- хлібобулочні вироби у великій кількості (можуть приваблювати гризунів);
- фекалії,
- сміття з туалету;
- залишки рослин, уражених хворобами;
- пластик,
- метал,
- скло,
- побутову хімію.
Як правильно облаштувати компостер
- оберіть затінене місце з доступом повітря, на добре дренованому ґрунті, подалі від джерел водопостачання (не ближче ніж 20 м до колодязів);
- підготуйте компостну купу або ящик (можна використовувати спеціальний пластиковий компостер або зробити конструкцію з дерева/сітки);
- викладіть відходи шарами, чергуючи «зелені» (вологі) та «коричневі» (сухі) матеріали, що сприятиме правильному перебігу процесу компостування;
- перемішуйте раз на 2-3 тижні для доступу повітря, за потреби зволожуйте – компост має бути вологим, як губка.
Через 3-6 місяців (залежно від температури та складу) отримаєте готовий компост – темного кольору, однорідної структури, пухку, з запахом ґрунту масу.
Важливо дотримуватись санітарно-епідеміологічних вимог, а саме: компостування має здійснюватися так, щоб не створювати загрозу поширення інфекцій, не приваблювати гризунів та не викликати дискомфорту у сусідів. Компостер слід розміщувати не ближче ніж за 1 м від межі сусідньої ділянки та доглядати за ним належним чином.
Компостування органічних відходів – це не просто зручний спосіб утилізації рослинних решток. Це усвідомлений підхід до збереження довкілля, дотримання санітарного благополуччя та підвищення культури поводження з побутовими відходами.
Відмова від спалювання або хаотичного скидання відходів на несанкціоновані звалища – це крок до більш чистого, безпечного і відповідального середовища для всіх мешканців громади.
Пам’ятаймо: чистота, здоров’я та благополуччя громади починається з відповідальності кожного на власному подвір’ї!
Можливо, вам також буде цікаво: Які рослини треба удобрити восени для гарного росту наступного року