Квартири у Дніпрі нв Дім РІА

25
25

Освячена у церкві їжа – що з нею робити після Великодня

Освячена у церкві їжа – що з нею робити після Великодня

Після Великодня часто залишається освячена у церкві їжа. Що з нею робити.

Після Великодня часто залишаються освячені в церкві паски, яйця, ковбаса чи інші продукти. Частина з них може зіпсуватись або втратити свіжість. Проте священнослужителі застерігають: речі, які були освячені, викидати не можна.

Як поводитись із такими залишками обережно та з пошаною, розповідають “Новини України – НСН”.

Освячена у церкві їжа – що з нею робити

Освячені продукти, навіть якщо вони втратили придатність, не можна викидати разом зі звичайними відходами. Найкраще закопати їх у землю – на клумбі, під деревом чи кущем. Це не тільки шанобливий спосіб, але й корисний для рослин.

Якщо поряд є струмок або річка, допустимо опустити рештки у проточну воду. Паску, яка зіпсувалась, також можна закопати або спалити в безлюдному місці, а попіл – розсипати на грядках.

У місті слід знайти ділянку, де не ходять люди, і саме там здійснити утилізацію. Головне – не робити з цього “ритуалу”, а ставитися до процесу з повагою. Усе має відбуватись природно й з розумінням сенсу дій.

Освячена у церкві їжа – що з нею робити після Великодня

Що робити з освяченими речами

Багато хто зберігає вдома освячені гілочки верби, букети з різнотрав’я або залишки великодніх свічок. Коли вони вже непридатні для використання, їх слід спалити, а попіл – закопати на благодатній землі.

Речі, які не горять (гіпсові хрестики, уламки ікон тощо), можна закопати в місці, де ростуть дерева чи квіти. Освячену воду, що вже довго стоїть, виливають під рослини – на клумбі або в саду. Якщо немає змоги зробити це самостійно, речі можна передати до церкви, де з ними поводитимуться відповідно до християнських норм.

Не слід залишати освячені предмети без належної уваги – навіть якщо вони втратили зовнішню цінність. Це допомагає підтримувати свідоме та шанобливе ставлення до віри.

Як ще можна використати непотрібні освячені речі

Святиня – це не лише форма, а й зміст. Щоб уникати гріховного марнотратства, варто заздалегідь готувати стільки їжі, скільки реально можна спожити.

Освяченими продуктами можна поділитися з тими, хто цього потребує: одинокими сусідами, малозабезпеченими родинами або прихистками. З паски можна зробити сухарики, а шкаралупу – використати як добриво. Гілочки верби після свята висаджують у землю – вони можуть пустити паростки. Букети з Трійці або Маковія згодом сушать і використовують для чаю чи купань немовлят.

Не потрібно накопичувати освячені речі вдома без потреби – краще знайти їм гідне застосування. Через дбайливе ставлення до святинь ми проявляємо повагу до віри й до ближніх.

Ще новини України: Скоро Провідна неділя: що посадити на могилі, аби рослини довго жили і не потребували догляду

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу