В традиційній рубриці «Рецепт дня» пропонуємо вашій увазі страву «Баниця з бринзою». Баниця — це класична страва болгарської національної кухні. Її головна особливість – використання спеціального листкового тіста, що називається «точени кори» (буквально «розкатані листки»). Це тісто готують із пшеничного борошна вищого ґатунку, додають дуже мало жиру і обов’язково кисле молоко. В Україні можна купити відповідне витяжне тісто «філо»..
Баниця – це багатошарова випічка з тонко розкачаних листів тіста, між якими викладається начинка, найчастіше з розсільної бринзи під назвою «сирене» (болгарський аналог фети), змішаної з вершковим маслом і, дуже часто, з яйцями.
Існують також більш складні та різноманітні варіанти начинок: зі свіжим сиром, шпинатом чи іншою зеленню, тушкованими овочами, грибами, м’ясним фаршем або їхніми комбінаціями — такі види баниці готують залежно від регіону, сезону чи сімейних традицій.
«Баниця з бринзою» – рецепт приготування
Інгредієнти
- Тісто «філо» – 400 г (1 упаковка)
- Свіжа розсільна бринза – 250 г.
- Кисле молоко, просто кваша – 100 г
- Яйця – 3-4 шт.
- Масло вершкове – 100 г

Спосіб приготування
1. Візьміть тісто «філо». Воно продається в великих супермаркетах. На упаковці є вся необхідна інформація про розморожування і термообробку.
2. Підготовка начинки вкрай проста. У невелику миску накришити руками або натерти на тертку бринзу, попередньо витягнувши її з розсолу. До речі, бринзи можна взяти більше, якщо хочете. Додати в миску чверть склянки натурального кислого молока. Кефір або інші кисломолочні продукти краще не використовувати. В крайньому випадку, купіть літр звичайного цільного молока і дайте йому скиснути. Розмішати і розім’яти начинку до однорідності. Бринза солонувата, тому солити начинку не варто.
3 Розморожене тісто філо розгорнути, намагаючись не пошкодити його. Підготувати керамічну або скляну форму для випічки. Як правило, розмір розгорнутого тіста не збігається з габаритами форми, тому багатошарову пачку тіста треба «розкроїти» кухонними ножицями. Якщо залишаться вузькі або безформні шматки, їх можна використовувати у внутрішніх шарах, баниця від цього гіршою не буде. Треба вирішити, скільки шарів начинки вийде в випічці — у мене вийшло два шари начинки і три шари тіста.
4. Змастити форму невеликою кількістю вершкового масла і укласти на дно третину тіста, не промащуючи шари. Викласти на тісто половину підготовленої суміші бринзи і кислого молока. Начинка не рідка, скоріше вона пастоподібна. Ложкою або лопаткою розрівняти начинку в однорідний по товщині шар — по всій площі тіста, від бортика до бортика форми.
5. Укласти поверх начинки ще третину тіста — можна того, яке складається з обрізків і безформних шматків. До речі, якість укладання і геометрична точність шарів не має значення. Шари тіста можуть розташовуватися трохи «неохайно». Коли баниця з бринзою буде готова, це буде абсолютно непомітно. Викласти залишок начинки, розрівняти її і накрити всім тістом, яке залишилося. Дуже легко ущільнити тісто і начинку долонями, вирівнюючи поверхню.
6. У піалу або миску випустити яйця, додати все кисле молоко, яке залишилося — чверть склянки. Збити суміш виделкою і поки відставити убік. Розтопити вершкове масло — можна в мікрохвильовці. Це підготовка двох заливок.
7. Баницю перед випічкою треба розрізати, щоб заливка розійшлася між шарами тіста. Для розрізання тіста треба невеликий дуже гострий ніж. Вертикально, буквально самим кінчиком ножа, розрізати всі шари тіста. Вийдуть квадратики зі стороною 4-5 см. Шари лежать досить пухко, тому при розрізанні треба притримувати тісто пальцями.
8. Залити розрізану баницю розтопленим вершковим маслом. Важливо, щоб вся поверхня тіста була в плівці масла — інакше вона висохне і потріскається під час випічки, і розтоплене масло максимально затекло в усі розрізи. Розігріти духовку до 200 градусів і поставити в неї форму.
9. Через 20-25 хв витягнути форму з духовки. У перемішані з кислим молоком яйця влити чверть склянки води і збовтати суміш. Залити баницю яєчною сумішшю і додатково пройтися ножем по всьому розрізах і вздовж бортика. Поставити форму назад в духовку.
10. Рідина просочить тісто, роблячи його дуже м’яким і ніжним. Запікати після заливки треба до гарного рум’янцю поверхні. Це може бути за часом більше 30 хв. Відтінки заливки можуть бути від світлого до темно-коричневого.
11. Витягнути форму з духовки і поставити на дерев’яну дощечку. Якщо придивитися, то можна побачити лінії розрізу. Розділити баницю на шматочки по лініях розрізу. За допомогою лопатки розділити випічку на порції і розкласти на тарілки. Баниця з бринзою подається теплою чи холодною. В принципі, її можна розігрівати, якщо хочете.
Баниця до сніданку виключно добре поєднується з натуральним кислим молоком або, багатьом подобається, з томатним соком. За бажанням, її можна використовувати замість хліба при подачі супів — наприклад м’ясного супу з яловичини із зеленню. Смачного!
Смачного!
Рецептом поділився Сергій Джуренко.
Можливо, вам акож буде цікаво: Рецепт дня: «Шоколадний кекс з хурмою та волоськими горіхами»





