В традиційній рубриці «Рецепт дня» пропонумо вашій увазі страву «Картопляні зрази». Це дуже смачна і ситна страва. Зрази можна готувати з різними начинками: капустою, м’ясом, грибами. Приготування страви не таке складне, як здається. Фактично це картопляне тісто, в яке загортають начинку.
«Картопляні зрази» – рецепт приготування
Приготуваня картопляних зразів з різними начинками.
Картопляні зрази з капустою
Інгредієнти
- капуста білокачанна молода – 300 г;
- картопля – 500 г (очищена);
- цибуля ріпчаста – 60 г;
- морква (очищена) – 50 г;
- яйце – 1 шт;
- борошно – 115 г;
- томатна паста – 30 г;
- часник сушений – 0,5 ч. ложки;
- сіль – за смаком;
- перець чорний мелений – за смаком;
- олія рослинна – 60-75 мл;
- масло вершкове – 30 г.
Спосіб приготування
1. Картоплю чистимо, миємо і відварюємо до готовності. Потім зливаємо воду і залишаємо в каструлі під кришкою, щоб овочі обсохли.
2. Товкачем розминаємо картоплю в пюре, додаємо вершкове масло і солимо, якщо необхідно.
3. Поки картопля остигає, чистимо й нарізаємо цибулю, моркву натираємо, а капусту – шаткуємо.
4. На половині рослинної олії обсмажуємо моркву та цибулю, поки вони не стануть м’якими. Після цього всипаємо капусту і готуємо ще кілька хвилин.
5. Розводимо томатну пасту 50 мл теплої води та виливаємо до овочів. Додаємо спеції, перемішуємо і тушкуємо 10 хвилин. Якщо в овочах залишиться вода, то відкриваємо кришку і випаровуємо воду.
6. Потім охолоджуємо начинку і готуємо тісто. У мисці збиваємо яйце і змішуємо з картоплею. Додаємо 75 грамів борошна і вологими руками ділимо тісто на десять частин.
7. Тепер готуємо зрази картопляні. Формуємо корж, викладаємо всередину начинку та закриваємо. Надаємо форму й обвалюємо в борошні, що залишилося.
8. Обсмажуємо їх до рум’яності. Тарілку вистилаємо паперовою серветкою і зрази викладаємо на неї.
Картопляні зрази з м’ясом
Інгредієнти
- Картопля – 1 кг;
- Яйце – 1 шт.;
- Борошно – 2 ст.л;
- Фарш (зі свинини чи гов’ядини) – 400 г;
- Ріпчаста цибуля – 1 шт;
- Гриби – 140 г;
- Морква – 1 шт;
- Часник – 2 зубчики;
- Олія – для смаження;
- Сіль і спеції – за смаком.
Спосіб приготування
1. Зрази з м’ясом готувати нітрохи не складніше, ніж із капустою. Беремо будь-який фарш, який вам подобається, і гриби на вибір.
2. Картоплю відварюємо, потім зливаємо воду і розминаємо її товкачем. Пюре залишаємо остигати без кришки, щоб вийшла пара. Зайва волога тільки завадить.
3. На сковороді з олією обсмажуємо фарш близько п’яти хвилин. У цей час чистимо цибулю і моркву – першу нарізаємо, а другу натираємо. Додаємо їх у фарш і обсмажуємо ще кілька хвилин.
4. Гриби потрібно дуже дрібно нарізати й додати на сковороду. Готуємо все разом близько 10 хвилин, приправляємо й охолоджуємо.
5. У картоплю додаємо яйце та борошно, перемішуємо. Ліпимо зрази, вкладаючи всередину начинку. Обсмажуємо на олії, поки вони не набудуть золотистої скоринки.
6. Картопляні зрази з м’ясом найкраще подавати зі сметанно-часниковим соусом. Для цього змішуємо сметану, подрібнений часник і порізану зелень.
Картопляні зрази з грибами
Інгредієнти
- Картопля – 1 кг;
- Печериці – 350 г;
- Цибуля – 1 шт.;
- Часник – 1 зубчик;
- Яйце – 1 шт;
- Борошно – 80 г;
- Спеції – за смаком;
- Олію для обсмажування.
Спосіб приготування
1. Цибулину, часник і гриби чистимо. Їх потрібно дрібно нарізати. Обсмажуємо цибулину до прозорості, додаємо часник і трохи готуємо, щоб вивільнити аромат. Додаємо гриби, солимо та перемішуємо.
2. Готуємо начинку, випаровуючи зайву рідину. Потім залишаємо її остигати. У цей час відварюємо картоплю і розминаємо в пюре. Коли воно охолоне, додаємо яйце, спеції та перемішуємо.
3. Борошно просіваємо і додаємо в картоплю, змішуємо.
4. Цього тіста може вистачити на 12 зразів, тому простіше одразу поділити його. Присипаємо руки борошном і формуємо зрази з грибами. Обсмажуємо їх на олії з двох боків до золотистості.
Можливо, вам також буде цікаво: Рецепт дня: салат «Копійочка»
Головні новини України – ТУТ