В традиційній рубриці «Рецепт дня» пропонуємо вашій увазі страву «Класична кутя на Різдво».
Ситна кутя — це давня традиційна страва на український Святвечір і Різдво. Вона символізує родючість землі, достаток у домі та зв’язок із предками.
У кожній родині рецепт куті свій — до неї можуть додавати ягоди, цукати чи фрукти. Але класичний варіант — це пшенична каша, заправлена маком, родзинками та волоськими горіхами.
Для подачі каші заздалегідь зваріть і остудіть узвар. Також рекомендуємо замочити крупу на ніч, щоб вона швидше зварилася.
«Класична кутя на Різдво» – рецепт приготування
Інгредієнти
- Пшениця – 200 г
- Волоські горіхи – 100 г
- Мак – 120 г
- Родзинки – 80 г
- Мед – 4 ст.л.
- Узвар для подачі

Спосіб приготування
1. Пшеницю промийте і залийте водою об’ємом утричі більшим за кашу (наприклад, на склянку крупи – три склянки води). Довести до кипіння і варити близько 45 хвилин на слабкому вогні. Якщо пшеницю не замочували, то її потрібно варити приблизно 1,5 години.
2. Родзинки замочити на п’ятнадцять хвилин в окропі. Горіхи дрібно порубати.
3. Мак залити гарячою водою в каструлі, прокип’ятити і варити близько 5 хвилин. Потім пропустити зерна через м’ясорубку, або подрібнити блендером чи ступкою
4. Варену крупу змішати з медом, маком, горіхами та родзинками.
Подається кутя на Різдво в холодному вигляді, заправлена узваром.
Можливо, вам також буде цікаво: Рецепт дня: «Різдвяний салат з апельсинами, гранатом і горіхами»
Головні новини України – ТУТ.





