В традиційній рубриці «Рецепт дня» пропонуємо вашій увазі страву «Класичний штолен».
Колись штолен був ексклюзивним різдвяним символом у Німеччині та Австрії, але сьогодні ця насичена випічка стала невід’ємною частиною святкового столу й в українських родинах. Штолен — це дріжджовий кекс з начинкою з сухофруктів, цукатів та горіхів. За смаком нагадує фруктовий пиріг, але менш солодкий. Існують також інші варіації з наповнювачами: марципаном, сиром чи маком.
Свіжоспечений різдвяний штолен зачаровує неймовірним ароматом пряних спецій та солодких фруктів. Він ідеально пасує до святкового столу. Готується за кілька тижнів до Різдва, щоб кекс «дозрів», а фрукти встигли віддати випічці свій аромат і вологу.
Випічку просочують ромом, коньяком чи бренді. Так роблять для тривалішого зберігання, адже міцний алкоголь діє як натуральний консервант. Ще теплий штолен щедро змащують розтопленим вершковим маслом та посипають товстим шаром цукрової пудри — це також допомагає уникнути черствіння.
«Класичний штолен» – рецепт приготування
Інгредієнти
Для тіста:
- Борошно — 350 г.
- Сухі дріжджі — 15 г.
- Вершкове масло м’яке — 120 г.
- Цукор — 4 ст.л.
- Сіль — 1 ч.л.
- Молоко кімнатної температури — 100 г.
- Жовтки яєчні — 6 шт.
- Ванілін або ванільний цукор — 0,5 пакетика.
- Цедра лимона — 1 ст.л.
- Спеції: кориця, кардамон, гвоздика, імбир, мускатний горіх.
Для начинки:
- Сухофрукти до смаку.
- Цукати цитрусових до душі.
- Горіхи — 2 склянки.
- Ром — 80 г.
- Марципан або мигдальна паста за бажанням.
Для покриття:
- Розтоплене вершкове масло — 100 г.
- Цукрова пудра — 100 г.

Спосіб приготування
1. Заздалегідь змішати в мисці сухофрукти, родзинки, цукати, горіхи та залити їх ромом. Накрити кришкою та залишити на ніч або на кілька годин. Після закінчення часу необхідно вийняти фрукти та просушити на паперовому рушнику.
2. Замість алкоголю замочити сухофрукти з горіхами можна в апельсиновому соку. Проте зменшиться термін зберігання штолена.
3. Молоко нагріти в невеликій каструлі на плиті або в мікрохвильовій печі. Воно не повинно бути занадто гарячим та киплячим, оскільки може пошкодити дріжджові бактерії й перешкодити тісту.
4. До теплого молока додати дріжджі та цукор. Перемішати до розчинення цукру та відкласти в темне тепле місце на 10-15 хвилин, поки дріжджі не спіняться на поверхні.
5. До опари у великій мисці змішати борошно, жовтки кімнатної температури, вершкове масло м’яке або розтоплене, цукор, цедру лимона, ванілін, корицю, горіх мускатний й кардамон. Для перемішування доцільніше використати міксер зі спіральними насадками. Якщо немає електроінструменту, тоді тісто замісити руками. Перемішувати, поки тісто не сформується в кулю, яка не прилипатиме до стінок миски. Залишити ком на 10 хвилин, щоб «відпочив»
6. Потім до тіста додати вимочені та висушені сухофрукти та горіхи. Продовжувати перемішувати тісто руками або міксером, доки фруктово-горіхова суміш рівномірно не розподілиться. Якщо тісто ще прилипає до рук, потрібно додати трохи борошна.
7. Після отримання гладкої консистенції, що не липла, присипати стінки миски борошном або збризкати маслом. Помістити тісто назад у миску, після чого накрити харчовою плівкою, а зверху рушником. Залишити посуд у теплому місці або в нагрітій духовці на півтори години, поки тісто не збільшиться вдвічі.
8. Робочу поверхню присипати борошном та викласти тісто. Розкатати кулю та злегка притиснути, надавши йому форми овалу.
9. Якщо планується додавання марципана або мигдальної пасти, роблять поглиблення скалкою на лівій стороні овалу, що вийшов, та кладуть туди марципан, згорнений в довгу ковбаску.
10. Загнути один бік солодкого хліба до середини, щоб огорнути марципан. Заправити кінці всередину та натиснути руками на тісто, щоб надати форму невеликого горба по центру. Після чого укласти зверху другу довгу сторону тіста. Добре защипати краї.
11. Накрити штолен харчовою плівкою та рушником. Дати йому ще раз піднятися протягом години у теплому місці.
12. Також можна використовувати спеціальну форму для випікання штолена. Вона надає рівномірності та тісто не розповзеться по деко, а триматиме форму.
13. Попередньо розігріти духовку до 180°C та випікати штолен на середній решітці близько 50 хвилин. Через 30 хвилин накрити хліб фольгою, щоби не пригорів та поставити далі пропікатися. Перевіряти готовність зубочисткою: вийде чистою — отже, час виймати.
14. Після того, як штолен готовий, дістати його та відразу змастити розтопленим вершковим маслом. Кекс досить сухий та вбирає багато олії, тому просочувати слід щедро. Додатковий шар олії утримає більше вологи у хлібі. Потім посипати зверху великою кількістю цукрової пудри. Дати охолонути та постояти різдвяному штолену.
Смачного!
Можливо. вам також буде цікаво: Рецепт дня: закуска «Мандаринки» — цікава ідея для святкового меню
Головні новини України – ТУТ.





