Квартири у Дніпрі на Дім РІА

Рецепт дня: «Крем-брюле» – класичний десерт

Рецепт дня: «Крем-брюле» – класичний десерт

В традиційній рубриці «Рецепт дня» пропонуємо вашій увазі страву «Крем-брюле». Хоча його вважають французьким десертом, його походження залишається предметом дискусій. Іспанці називають його crema catalana, а англійці мають схожий десерт під назвою burnt cream. Деякі історики вважають, що його вперше створили в Англії ще в XVII столітті.

У перекладі з французької crème brûlée означає «підпалений крем». Саме карамелізована скоринка, яка утворюється після запікання або обробки пальником, дає цю характерну «підпалену» текстуру і смак.

«Крем-брюле» – рецепт приготування

Інгредієнти

  • Вершки 40% – 500 мл
  • Ванільний стручок – 1 шт.
  • Жовтки яєчні – 5 шт.
  • Цукрова пудра  – 50 г

Для карамелі

  • Цукрова пудра – 40 г

Рецепт дня: «Крем-брюле» - класичний десерт

Спосіб приготування

1. Спершу підготуйте ваніль: розріжте стручок навпіл вздовж і обережно вишкребіть насіння маленьким ножем. Ванільне насіння та сам порожній стручок покладіть у каструлю з вершками, щоб під час нагрівання вершки наповнились ароматом ванілі. Нагрівайте вершки на повільному вогні, не накриваючи каструлю кришкою, протягом 10 хвилин, щоб вони добре ввібрали аромат. Зніміть з плити, накрийте кришкою і залиште настоюватися 1 годину. Якщо використовуєте ванільну пасту, цей етап можна пропустити, але дайте вершкам охолонути. Після настоювання видаліть стручок і зніміть плівку, що утворилася на поверхні.

2. Розігрійте духовку до 130°C. Підготуйте 4 формочки для випікання, розмістивши їх у глибокій формі або на деку з високими бортами. Ця форма необхідна, щоб створити водяну баню, яка допоможе крему рівномірно готуватися і набути ніжної текстури.

3. Закип’ятіть воду в чайнику — вона знадобиться для водяної бані.

4. У глибокій мисці змішайте жовтки з цукровою пудрою до однорідної, трохи густуватої маси, але не збивайте надто активно, щоб не утворились бульбашки, які можуть зашкодити текстурі готового крему. Додайте до яєчної маси настоєні вершки та обережно перемішайте, намагаючись зберегти гладкість суміші.

5. Розлийте отриману суміш по формочках за допомогою черпака. Налийте гарячу киплячу воду у форму для випікання так, щоб вона доходила до половини висоти формочок. Не додавайте забагато води, щоб формочки не почали плавати.

6. Випікайте крем-брюле на водяній бані протягом 35-40 хвилин. Після закінчення цього часу поверхня крему має бути злегка загуслою, але серединка може трохи тремтіти при легкому струсі формочки. Це ознака того, що крем матиме ніжну текстуру після охолодження.

7. Обережно дістаньте формочки з водяної бані та дайте їм повністю охолонути. Після цього накрийте і поставте в холодильник на мінімум 6 годин або, за можливості, на ніч, щоб десерт набув потрібної консистенції (його можна зберігати в холодильнику до 3 днів).

8. Перед подачею приготуйте карамельний топінг. Розігрійте гриль на високій температурі. Посипте поверхню кожного крем-брюле рівномірним шаром цукрової пудри та помістіть під гриль на 1 хвилину, або до того моменту, поки цукор не розтане і не утворить карамелізовану корочку. Після цього охолодіть десерт у холодильнику ще 20 хвилин до 1 години. Подавати краще холодним.

Смачного!

Можливо, вам також буде цікаво: Рецепт дня: десерт «Бите скло»

Головні новини України – ТУТ.

Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу
Радіо