В нашій традиційній рубриці «Рецепт дня» пропонумо вашій увазі страву «Ризото». Це страва італійської кухні з рису, з м’яким, вершковим смаком. Її готують з круглозернистого крохмалистого рису особливого сорту з додаванням бульйону. Правильно приготоване ризото має кремову структуру і насичений аромат.
Ризото може бути з морепродуктами, овочами, грибами, курятиною або сиром – все залежить від наявності продуктів і фантазії.
Певного рецепту ризото не існує, основне правило – кремоподібна структура і трохи твердуватий усередині рис. Щоб надати додаткову в’язкість, у рис додають бульйон або воду, і готують при постійному помішуванні.
«Ризото» – рецепт приготування
Інгредієнти
- Рис – 400 г
- Курячий бульйон – 1,5 л
- Сир пармезан – 50 г
- Цибуля ріпчаста – 200 г
- Цибуля-порей – 100 г
- Часник – 2 зубчики
- Шафран – на кінчику ножа
- Помідори – 100 г
- Вершкове масло – 120 г
- Оливкова олія – 50 мл
- Біле сухе вино – 200 мл
- Петрушка – 20 г
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Спосіб приготування
1. Розвести в 50 мл окропу дрібку шафрану. Ріпчасту цибулю, часник і порей дрібно порізати.
2. На суміші масла та олії (100 г вершкового і 50 мл оливкової) обсмажити до майже прозорої м’якості цибулю, додати часник і порей та обсмажити їх до появи часникового аромату. Додати рис і смажити його з овочами 2-3 хвилини. Рис повинен добре просочитися олією.
3. Влити третину наявного бульйону, біле вино й варити рис, постійно помішуючи. Щойно бульйон закипить, зменшити вогонь, щоб рідина лише злегка булькала. Варити, постійно помішуючи та додаючи бульйон. Через кілька хвилин влити у рис настій шафрану, продовжувати помішувати й доливати бульйон.
4. Хвилин через 15 можна почати пробувати рис – він повинен бути майже готовий, тільки всередині рисинки мають бути ще трохи тверді. Посолити й поперчити різотто, перемішати його з дрібно нарубаною петрушкою, додати ще трохи бульйону, решту вершкового масла (20 г), варити 2 хвилини, помішуючи.
5. Зняти з вогню і розкласти по тарілках. Додати в кожну трохи салату з дрібно нарізаних помідорів і цибулі, перемішаних з оливковою олією, й посипати тертим пармезаном.
Можливо, вам також буде цікаво: Рецепт дня: «Шоколадний пудинг» – англійський десерт
Головні новини України – ТУТ