В традиційній рубриці «Рецепт дня» пропонуємо вашій увазі страву «Шпундра».
Це тушкована свинина з буряком за смаком нагадує борщ і називається шпундра. У наш час цю страву рідко готують. Але в давнину кожен українець знав, що шпундра – це крупно нарізане м’ясо, тушковане з буряком і буряковим квасом.
Страва виходила ситною і з вираженим ароматом буряка, немов борщ без води. Заправляли її часником, зеленню та борошном.
«Шпундра» – рецепт приготування
Способом приготування поділився відомий кулінар Володимир Ярославський.
Інгредієнти
- Свинина – 1 кг
- Буряк – 1 кг
- Сало – 500 г
- Цибулина – 2 шт великі
- Буряковий квас – 1,5 л
- Часник – велика головка
- Борошно – 3 ст.л.
- Сіль, перець, спеції – за смаком
- Зелень і сметана – для подачі

Спосіб приготування
1. Сало дрібно нарізати і зробити шкварки на сковороді. На цьому ж жирі обсмажити крупно нарізану свинину. Смажити близько 10 хвилин. Всипати півкільця цибулі, злегка підсмажити і додати дольки буряка. Основний овоч краще спробувати заздалегідь – він має бути солодким і ароматним.
2. Приправити страву сіллю, перцем, спеціями. Приблизно через 5 хвилин влити квас (або воду) і тушкувати страву під кришкою на невеликому вогні. Шпундра готується приблизно 40 хвилин. Ярославський радить вимикати вогонь, коли буряк ще залишається пружним – так краще смакує.
3. За 5 хвилин перед вимкненням додати в сковорідку подрібнений часник і борошно. За бажання можна долити воду, якщо не хочете густу страву. Подавати шпундру зі шкварками, зеленню та сметаною.
4. Свинину можна замінити будь-яким іншим м’ясом. Шпундра з куркою виходить не менш смачною і готується швидше.
Смачного!
Можлмво, вам також буде цікаво: Рецепт дня: «Яєчні котлети»





