В традиційній рубриці «Рецепт дня» пропонуємо вашій увазі страву торт «День і ніч». Це елементарний десерт, який готували багато господинь за часів СРСР. Торт має таку назву через світлі та темні коржі, які чергуються між собою.
Торт «День і ніч» – рецепт приготування
Інгредієнти
Інгредієнти для коржів:
- яйця курячі – 8 шт.
- цукор – 2 скл.
- борошно – 250 г
- сіль – 1/2 ч.л.
- какао – 1 ст.л.
Інгредієнти для крему:
- сметана 28-30% – 600 г
- цукор – 1 скл.
- ванілін.
Спосіб приготування
Приготування цього торта завжди починається з коржів.
1. Спочатку робимо світлий – вбиваємо в миску 4 яйця кімнатної температури, посипаємо сіллю, збиваємо міксером приблизно 5 хвилин. Не вимикаючи міксер, підсипаємо склянку цукру по одній столовій ложці. Загалом збивати яйця доведеться 10 хвилин – 5 хвилин без цукру, потім стільки ж із ним. Потім акуратно і порційно додаємо 140 грамів просіяного борошна. Можна навіть просіяти кілька разів, так тісто вийде ще більш пишним.
2. Вводити борошно в тісто потрібно силіконовою лопаткою і дуже обережно, щоб не “збити” масу.
3. Застеляємо дно форми 20-21 см пергаментом, бортики нічим не змащуємо, виливаємо тісто.
4. Ставимо в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку, випікаємо 40 хвилин.
5. У процесі готування духовку не відкриваємо, але наприкінці перевіряємо бісквіт зубочисткою. Якщо вона суха – дістаємо корж і залишаємо на столі прямо у формі на 10 хвилин, а потім перекладаємо на решітку до повного охолодження. Нарізати корж можна буде мінімум через 4 години.
6. Коли зі світлим коржем покінчено, робимо темний. Так само, як і в першому варіанті, вбиваємо в миску чотири яйця, солимо, збиваємо міксером 5 хвилин. Потім по столовій ложці всипаємо склянку цукру, продовжуючи збивати. Борошно і какао просіваємо окремо, змішуємо між собою і тільки потім вводимо в тісто силіконовою лопаткою. Випікаємо й охолоджуємо так само, як і світлий корж.
Готуємо крем
1. Викладаємо сметану в миску, додаємо до неї цукор і ванілін, збиваємо міксером на максимальній потужності 8-10 хвилин.
2. Накриваємо крем плівкою і прибираємо в холодильник на 30 хвилин.
3. Коли і коржі, і крем будуть готові, починаємо збирати торт.
4. Розрізаємо світлий і темний коржі так, як вам зручно – орієнтуйтеся за висотою бісквіта, який у вас вийшов. Наприклад, можна нарізати світлий корж на 3 частини – 2 товстих (для торта) і 1 тонку (для крихти), так само точно вчинити з темним коржем. Вниз покласти перший корж, змастити кремом, потім другий – так продовжувати, поки не закінчаться інгредієнти.
5. Наприкінці наносимо крем востаннє, а потім посипаємо частування крихтою з двох боків, розділяючи світлий і темний бік.
6. Наприкінці ставимо торт День і ніч у холодильник щонайменше на 6 годин (а краще до ранку) і потім подаємо до столу.
Смачного!
Можливо, вам також буде цікаво: Рецепт дня: салат «Лисяча шубка» з оселедцем та ковбасним сиром
Гооловні новини України – ТУТ.