В традиційній рубриці «Рецепт дня» пропонуємо вашій увазі страву «Тушкована квасоля з грибами». Вона смачна і ситна, і чудово підійде як гарнір або основна страва. Тушкована квасоля з грибами має ніжний смак, багата на білок і дуже корисна.
Страви з квасолі стали обов’язковою частиною дієтичного та вегетаріанського меню як смачна альтернатива тваринному білку.
За оригінальним рецептом до квасолі додаються білі гриби. Проте можна замінити їх на будь-які інші: печериці, гливи, польські, підберезники, маслюки. Пілійдуть як свіжі, так і заморожені гриби. Бажано попередньо розморозити їх у холодильнику, щоб зберегти смак, аромат та користь продукту.
«Тушкована квасоля з грибами» – рецепт приготування
Інгредієнти
- Квасоля (суха) — 1 склянка
- Гриби (шампіньйони або лісові) — 300 г
- Цибуля — 1 велика
- Морква — 1 штука
- Часник — 2-3 зубчики
- Олія — 2 ст. л.
- Сіль — за смаком
- Чорний перець — за смаком
- Лавровий лист — 2-3 штуки
- Вода або бульйон — 2 склянки
Спосіб приготування
1. Квасолю потрібно попередньо замочити на кілька годин або на ніч, щоб вона стала м’якшою. Якщо у вас немає часу, можете купити квасолю швидкого приготування.
2. Після замочування варіть квасолю в підсоленій воді до готовності, приблизно 40-60 хвилин. Злийте воду і відкладіть квасолю.
3. Цибулю наріжте дрібними кубиками. Моркву натріть на середній тертці. Гриби наріжте пластинками або дрібними шматочками, в залежності від виду грибів. 2.4. Часник наріжте тонкими пластинками або дрібно подрібніть.
4. На великій сковороді або в каструлі розігрійте олію і обсмажте цибулю до прозорості.
5. Додайте натертую моркву і обсмажте ще 5-7 хвилин. Додайте гриби і тушкуйте все разом ще 10-15 хвилин, поки гриби не випустять сік і не зменшаться в об’ємі. Додайте варену квасолю, часник, лавровий лист, сіль і перець за смаком. 3.5. Влийте воду або бульйон, накрийте каструлю кришкою і тушкуйте на малому вогні ще 20-30 хвилин, щоб всі смаки змішались, а квасоля добре просочилась.
6. Готову тушковану квасолю з грибами можна подавати як самостійну страву або з гарніром. Вона чудово смакує з картоплею, рисом або свіжим хлібом.
Поради
Якщо хочете зробити страву ще більш ароматною, додайте трохи томатної пасти або свіжі помідори.
Для більш насиченого смаку можна додати до страви трохи соєвого соусу або спецій, наприклад, чабер або орегано.
Якщо у вас є запас сушених грибів, ви можете замінити свіжі гриби на сушені, попередньо їх замочивши.
Смачного!
Можливо, вам також буде цікаво: Рецепт дня: салат «Празький» – цікава альтернатива класичному «Олів’є»
Головні новини України – ТУТ.