Квартири у Дніпрі на Дім РІА

Як збалансовано харчуватися в блекаут: що включити в меню – поради від лікарів

Як збалансовано харчуватися в блекаут: що включити в меню – поради від лікарів

Правильно харчуватися в блекаут не просто, але дуже важливо. Адже ні війна, ні зима не додають нам сил. І якщо ще й їжа буде не якісною, можна серйозно підірвати здоров’я.

Чому під час блекауту важливо харчуватися збалансовано

В умовах блекауту ми часто стикаємось з холодними домівками, браком світла, підвищеним рівнем стресу. Це фактори, які виснажують наш організм. Збалансоване харчування — один зі способів подбати про своє тіло, збагатити себе енергією, що важливо, аби не мерзнути й мати сили, наприклад, підніматися на вищі поверхи під час вимкнення світла. А також забезпечити організм достатньою кількістю жирів — для адекватної терморегуляції, вуглеводів — для енергії, білку — для підтримки мʼязів, волосся, шкіри та нігтів.

Збалансоване харчування забезпечить нам надходження вітамінів, мінералів і фітонутрієнтів. Усі ці речовини є активними учасниками метаболізму і турбуються про здоровʼя нервової системи, що дуже важливо в такі нестабільні дні.

Як готувати без електроенергії

Відсутність плити

Придбайте собі портативну газову плитку. Вона допоможе готувати всі базові страви: каші, яєчню, тушкувати овочі, мʼясо та рибу. Загалом усе те саме, що ми звикли їсти щодня. Однак варто врахувати можливий дефіцит газових балонів. Тому вдома бажано мати продукти, які можна приготувати без тривалої дії тепла.

У такому випадку в пригоді стануть два термоси. Перший — для зберігання гарячої води для напоїв, запарювання круп, приготування супів. Другий — для зберігання готової теплої їжі.

Відсутність холодильника

Якщо відключення світла тривають менше ніж добу, то холодильника має вистачати для збереження холоду й продуктів. Але врахуйте, що температура там усе одно буде вищою, ніж зазвичай, і термін зберігання продуктів стане меншим. Якщо надворі вже зима, то продукти можна зберігати на балконі, якщо там до 6 градусів, або за вікном, підвісивши їх у пакеті.

Як збалансовано харчуватися в блекаут: що включити в меню

Як збалансовано харчуватися в блекаут: що включити в меню – поради від лікарів

Нижче продукти, які лікарі радять використовувати у щоденному меню.

Вуглеводи

Не потребують термообробки або потребують мінімум втручання:

  • Хліб
  • Гречка (залити з вечора холодною водою, уранці довести до кипіння)
  • Кускус (залити окропом на 5 хвилин)
  • Вівсяні пластівці (залити окропом на 5 хвилин або проварити декілька хвилин. Можна робити як у звичному солодкому варіанті з додаванням какао, банану, яблука, кориці, ягід чи горіхів, за бажанням із порцією протеїну. У солоному варіанті добре поєднуються песто, в’ялені томати, сир, спеції.

Корисні жири

Додайте невелику кількість корисних жирів, таких як оливкова олія, горіхи або насіння.

Консервовані бобові

Квасоля, нут, горошок, чорні боби, едамаме (підійдуть каші та картопля якщо в тебе є плита. Якщо є потреба в економії газу – доводьте кашу до кипіння та знімайте з вогню. Накривайте кришкою і загортайте у плед. За годину каша буде готовою).

Гарбуз

Якщо світло дають на короткий час – встигніть запекти гарбуз. І зберігайте. Гарбуз – поживний продукт, збагачений вітамінами.

Із запеченого гарбуза можна готувати кілька страв:

  • їсти його запеченим,
  • приготувати згодом із нього суп-пюре,
  • зробити гарбузове пюре, гарбузовий соус чи пасту на хліб.

Оливки

  • Це продукт, який містить в собі вітаміни А, В, D і К плюс мікроелементи.

Мед та арахісове масло

Добрий нефільтрований мед має властивість зберігається близько року й утримує в собі багато поживних речовин.

Пюре в пакетах, локшина швидкого приготування, сухі пюре-супи, сублімована їжа

Тільки для екстрених випадків, коли швидко хочеться з’їсти щось гаряче. Але не зловживайте.

Різноманіття

Комбінуйте різні продукти, щоб забезпечити організм усіма необхідними поживними речовинами.

Вода

Не забувайте пити достатньо води, але уникайте солодких напоїв та пакетованих соків.

Приготування

За можливості використовуйте прості методи приготування. Наприклад, деякі каші можна варити недовго, а потім накрити кришкою та замотати пледом, щоб вона “дійшла”.

Можливо, вам також буде цікаво: Рецепт дня: Рулет «Баунті» – десерт без випічки

Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу
Радіо