У нашій традиційній рубриці «Рецепт дня» пропонуємо сьогодні корисний і смачний десерт – варення з кульбаби з лимоном і мандаринами. Воно виходить за цим рецептом з легкою кислинкою. Сезон кульбаб в Україні ще триває, але вже скоро він закінчиться. Тож, якщо ви хочете спробувати зварити таке варення, то зволікати не слід.
Не можна сказати, що варення з кульбаби готувати дуже легко і просто. Процес дещо затратний в плані часу і зусиль. Але воно того варте!
Цей десерт не тільки смачний, а й володіє цілющими властивостями.
Кульбаба містить багато корисних речовин – вітаміни з, А, В2, Е, РР, холін, марганець, залізо, кальцій, фосфор і навіть 5% білка. У лікувальних цілях використовують всі частини рослини – корінь, листя, суцвіття і сік кульбаби. З суцвіть зазвичай готують варення – його вживають для профілактики вірусних інфекцій і поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту, а також при захворюваннях печінки, жовчного міхура, авітамінозі і анемії. Також квіткове варення допомагає знизити тиск при гіпертонії.
Утім, у варення з кульбаби є й протипоказання: переїдати його небезпечно – можна “заробити” гіпервітаміноз і діарею. Зовсім не можна їсти таке варення тим, у кого алергія та індивідуальна непереносимість кульбаби, якщо є загострення хронічних захворювань внутрішніх органів, виразкова хвороба, цукровий діабет, камені в жовчному міхурі.
Варення з кульбаби з лимоном і мандаринами
Підготовка квітів – важливі нюанси
Важливо! Суцвіття кульбаб для варення збирають у квітні, травні і червні – опівдні, коли всі квіточки розкрилися. Вони мають бути цілими, без пошкоджень, сухих пелюсток і комах.
Пам’ятайте: перед приготуванням квіточки кульбаб не миють, щоб залишився корисний пилок з суцвіть – тому збирати кульбаби потрібно в екологічно чистому місці, подалі від доріг і промисловості.
Перед приготуванням суцвіття кульбаб потрібно розібрати на пелюстки, видаливши зелену частину – вона буде гірчити.
Інгредієнти для варення з кульбаб
Інгредієнти:
- пелюстки кульбаби – 200 г (це приблизно 300-350 квіток)
- цукор – 500 г;
- лимон – 1 штука;
- вода – 500 -700 мл.
Як готувати варення з кульбаби
- Підготувати суцвіття зібраних кульбабок – зелену частину можна обрізати ножицями, або ж відривати пальцями.
- Лимон порізати, мандарин почистити, звільнити фрукти від кісточок.
- Покласти в каструлю квіти і цитрусові, залити водою.
- Довести до кипіння і варити потім ще хвилин 30.
- Зняти з вогню, дати настоятися протягом години.
- Процідити відвар кульбабок через марлю, добре віджати.
- Гущу викинути, а отриману рідину знову поставити на вогонь. Додати цукор. Варити, періодично помішуючи, на маленькому вогні до потрібної вам консистенції!
- Смачного!
Можливо, вам також буде цікаво: Рецепт дня: «Сінабони» – ароматні булочки з корицею