Квартири у Дніпрі на Дім РІА

Рецепт дня: «Вівсяне печиво з гарбузом» – швидко, смачно і корисно

Рецепт дня: «Вівсяне печиво з гарбузом» – швидко, смачно і корисно

У нашій постійній рубриці «Рецепт дня» пропонуємо десерт, який вийде не тільки смачним, а ще й корисним завдяки своєму складу – серед інгредієнтів продукти, що традиційно займають перші сходинки в рейтингах за корисністю. Це вівсяне печиво з гарбузом. Готувати його будемо з додаванням гарбузової м’якоті і насіння. Крім того, додамо у тісто мигдаль. Печиво виходить не дуже солодким. Ідеально смакує до чаю прохолодним осіннім чи зимовим вечором…

 Вівсяне печиво з гарбузом – рецепт

Інгредієнти

  • Пластівці вівсяні – 180 г
  • Борошно пшеничне вищого сорту – 180 г
  • Цукор білий – 100 г
  • Гарбуз сирий – 100 г
  • Масло вершкове – 100 г
  • Насіння гарбузове  – 30 г
  • Мигдаль сирий – 50 г
  • Яйце куряче сире – 2 штуки
  • Олія (краще рафінована) – 2 столові ложки
  • Розпушувач тіста Dr.Oetker – 5 г
  • Сіль кухонна харчова – щіпка
  • Кориця мелена – чайна ложка

Як готувати вівсяне печиво

  • Гарбуз зварити або запекти до м’якості. Дати охолонути. Подрібнити блендером, змішати з яйцями і ще перебити міксером чи блендером
  • Масло розтопити
  • Вівсяні пластівці з’єднати з яєчно-гарбузовою сумішшю, додати сюди цукор, сіль, розпушувач, розтоплене масло,  дві ложки олії,  корицю
  • Всипати у вівсяну суміш муку, додати насіння гарбуза і мигдаль. Вимішати тісто. Воно має липнути до рук

Рецепт дня: «Вівсяне печиво з гарбузом» - швидко, смачно і корисно

  • Сформувати печиво у вигляді кульок чи іншої форми, яка вам подобається

Рецепт дня: «Вівсяне печиво з гарбузом» - швидко, смачно і корисно

  • Викласти на металевий лист, застелений пергаментом і відправити у розігріту духовку. Випікати при температурі 180

Смачного!

Користь вівсянки для здоров’я

Рецепт дня: «Вівсяне печиво з гарбузом» - швидко, смачно і корисно

Здоров’я серцево-судинної системи:

  • Знижує рівень “поганого” холестерину (ЛПНЩ) завдяки бета-глюкану.
  • Стабілізує рівень цукру в крові, що важливо для запобігання стрибкам глюкози та інсулінорезистентності.
  • Може допомогти знизити артеріальний тиск.

Травлення та мікрофлора:

  • Налагоджує роботу кишківника та нормалізує травлення завдяки розчинній та нерозчинній клітковині.
  • Працює як пребіотик, живлячи корисні бактерії кишківника, що покращує загальне самопочуття.

Контроль ваги:

  • Сприяє зниженню ваги та насиченню на тривалий час, оскільки клітковина сповільнює перетравлення і допомагає споживати менше калорій протягом дня.
  • Допомагає розщеплювати жир та прискорює метаболізм.

Вітаміни та мінерали:

  • Є чудовим джерелом марганцю, фосфору, магнію та заліза.
  • Містить вітамін B1, мідь, цинк, фосфор, магній, залізо та інші корисні речовини.

Інші переваги:

  • Покращує стан шкіри та допомагає боротися з подразненням.
  • Містить антиоксиданти, що позитивно впливають на загальний стан організму.

Гарбуз – користь і обмеження

Рецепт дня: «Вівсяне печиво з гарбузом» - швидко, смачно і корисно

Гарбуз корисний для здоров’я серця, покращує зір та стан шкіри, зміцнює імунітет і позитивно впливає на травлення завдяки вмісту вітамінів (A, групи В, C, E), мінералів (калій, магній, кальцій) та антиоксидантів. Він також має сечогінну, жовчогінну та заспокійливу дію, а його насіння є джерелом корисних жирів, білка та мікроелементів.

Користь для здоров’я м’якоті гарбуза

  • Серцево-судинна система: Вітаміни та клітковина допомагають знижувати рівень холестерину, зміцнювати судини та підтримувати нормальний серцевий ритм.
  • Зір: Високий вміст каротину (провітаміну А) корисний для здоров’я очей.
  • Імунітет: Вітаміни групи С та інші антиоксиданти сприяють зміцненню імунітету та підвищенню опірності організму.
  • Травлення: Клітковина покращує роботу шлунково-кишкового тракту, допомагає виводити шлаки та токсини.
  • Шкіра та волосся: Антиоксидантні властивості уповільнюють процеси старіння, а вітамін А сприяє загоєнню ран та покращенню стану шкіри.
  • Нервова система: Допомагає знизити втому, покращує сон та має заспокійливий ефект.

Гарбузове насіння

Гарбузове насіння багате на цинк, магній, залізо, білок та вітаміни, що позитивно впливає на чоловіче здоров’я, сон та імунітет.

Містить кукурбітин, який має протиглисні властивості.

Обмеження та протипоказання

  • Слід обмежити вживання при низькій кислотності шлунка, виразці шлунка або дванадцятипалої кишки.
  • Людям з тяжкою формою цукрового діабету варто вживати гарбуз з обережністю та після консультації з лікарем, оскільки він може підвищувати рівень цукру в крові.

Мигдаль – чим корисний

Рецепт дня: «Вівсяне печиво з гарбузом» - швидко, смачно і корисно

Мигдаль корисний для здоров’я серцево-судинної системи, мозку, кісток, шкіри та волосся завдяки вмісту вітамінів (особливо Е), мінералів (магній, кальцій), клітковини, білка та корисних жирів. Він допомагає нормалізувати рівень холестерину та цукру в крові, покращує травлення, зміцнює імунітет і сприяє насиченню.

Для серцево-судинної системи

  • Містить корисні жири, магній та антиоксиданти, які допомагають знижувати рівень “поганого” холестерину та зміцнювати судини.
  • Регулярне вживання може покращити кровообіг та знизити ризик серцевих захворювань.

Для мозку

  • Багатий на вітамін Е та антиоксиданти, які покращують когнітивні функції, пам’ять та концентрацію.
  • Сприяє покращенню кровопостачання мозку.

Для кісток

  • Є хорошим джерелом кальцію, магнію та фосфору, які важливі для здоров’я та міцності кісткової тканини.
  • Допомагає в профілактиці остеопорозу.

Для шкіри та волосся

  • Вітамін Е та марганець сприяють пружності шкіри та виробленню колагену.
  • Мигдалеве масло та екстракти часто використовуються в косметичних засобах для догляду за шкірою та волоссям.

Для травлення та обміну речовин

  • Клітковина та пробіотики в складі покращують роботу кишечника та нормалізують травлення.
  • Допомагає регулювати рівень цукру в крові, що особливо важливо для людей з діабетом або переддіабетом.
  • Клітковина та білок забезпечують тривале відчуття насичення, допомагаючи контролювати вагу.

Інші переваги

  • Імунітет: Містить вітаміни групи В та інші речовини, які зміцнюють імунітет.
  • Чоловіче здоров’я: Цинк у складі сприяє виробленню тестостерону.
  • Протизапальна дія: Антиоксиданти допомагають боротися з вільними радикалами, сповільнюючи процеси старіння.
  • Термогенний ефект: Мигдаль може забезпечувати тепло в організмі під час травлення, що корисно взимку.

Можливо, вам також буде цікаво: Рецепт дня: «Сирна запіканка з яблуками»

Новини України: Епідемічний сезон ГРВІ стартував в Україні – скільки триватиме і як уберегтися

Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу
Радіо