Лікарі пояснили, у чому користь сала. Вони розповіли, які процеси викликає цей продукт, потрапляючи в організм людини. Але є і застереження щодо вживання сала.
У чому користь сала
Коли ми з’їдаємо сало, воно опускається в дванадцятиперсну кишку (жири перетравлюються саме в ній).
Щоб перетравити шматочок сала, в дванадцятиперсну кишку з жовчного міхура поступає коктейль ліпаз під назвою жовч, який виробляється печінкою.
Проте опісля жовчний міхур порожній і печінці потрібно зробити нову жовч! А з чого? З жовчних кислот, котрі, в свою чергу, виробляються печінкою з холестерину.
Таким чином, шматочок сала зменшує рівень холестерину в крові, надає почуття вгамування голоду та стимулює імунітет.
Крім того, сало містить величезну кількість арахідонової кислоти, яка є частиною клітинних мембран та основним ферментом серцевого м`яза і бере участь у ліпідному (жировому) обміні.
Кислоти, що містяться в салі, мають жовчогінний ефект та допомагають утворенню в печінці “гарного “холестерину і розщепленню ” поганого ” холестерину.
Також в салі міститься олеїнова монокислота, яка захищає клітинні стінки печінки та нирок від оксидів та запобігає розвитку атеросклерозу.
До речі, сало містить до 40 % ненасичених жирних кислот – майже як червона риба! А поліненасичені жирні кислоти – це ясний розум.
Для прикладу, в Німеччині сало входить в дієти для пацієнтів із серцевими захворюваннями.
Скільки сала потрібно їсти
Норма сала на день – 20-30 грам.
Які є застереження
Важливо! Мова йде не про копчене чи варене сало. Тільки про солоне сало з ринку.
Сало, до речі, не бере багато солі, яка тільки додає смаку. А, якщо вживати сало з часником, в якому багато селену і кверцетину, то отримаємо додаткову профілактику атеросклерозу.
Можливо, вам також буде цікаво: Рецепт дня: «Буряковий салат у заправці» – в чому секрет ідеальної страви