В Україні значно зросла захворюваність на кір. За перші шість місяців 2025 року зареєстровано 1196 випадків цього захворювання, що в понад 11 разів перевищує показники за аналогічний період минулого року. Також в трьох областях фіксують спалахи гострих кишкових інфекцій
В Україні зросла захворюваність на кір
Про це повідомив заступник генерального директора Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) Олексій Даниленко в ефірі “Суспільного. Новини”, інформують “Новини України – НСН”.
Він зазначив, що динаміка поширення кору в Україні є “стрімкою”, але залишається “контрольованою та очікуваною”. За прогнозами, восени, коли діти повернуться до очного навчання, зростання захворюваності може посилитися.
Однією з основних причин зростання кількості хворих є висока заразливість кору. Контакт із інфікованою людиною може призвести до зараження великої кількості здорових осіб.
Крім того, спалахи кору мають циклічний характер. За словами Даниленка, кожні п’ять-шість років в Україні накопичується “прошарок неімунних дітей”, що сприяє зростанню захворюваності.
Ще одним фактором є поширення хвороби в сусідніх країнах, таких як Румунія, Угорщина та Молдова.
“Ми не ізольована країна, тому в регіонах, що межують із цими країнами, зокрема в Одеській та Чернівецькій областях, фіксуються випадки інфікування”, – пояснив представник ЦГЗ.
Олексій Даниленко підкреслив, що вакцинація є найефективнішим способом захисту від кору. Вона входить до переліку обов’язкових щеплень для дітей. Водночас невакциновані дорослі також можуть заразитися, тому їм рекомендують отримати пропущені щеплення.
Хоча специфічного лікування кору не існує, хворобу не слід вважати легкою. На ранніх етапах симптоми можуть нагадувати ГРВІ, оскільки патоген викликає лихоманку, кон’юнктивіт і риніт. При цьому інфікована особа стає заразною за чотири дні до появи характерної висипки.
Згодом у хворих з’являються специфічні білі плями на внутрішній поверхні щік, а також поетапна висипка, яка починається з голови, поширюється на тулуб і нижні кінцівки.
Даниленко закликав українців уникати самолікування та звертатися за медичною допомогою при появі перших симптомів ГРВІ.
Він також зазначив, що тяжкість перебігу кору є індивідуальною і може варіюватися в різних пацієнтів.
“Це може бути широкий спектр ускладнень, найпоширенішими з яких є пневмонія, енцефаліт, отит, а також ураження інших органів. Ускладнення після кору є серйозними, і неможливо чітко визначити, які саме органи можуть бути вражені”, – додав заступник гендиректора ЦГЗ.
За даними Центру громадського здоров’я, у 2024 році близько 90% дітей в Україні отримали планові щеплення від кору.
За перші три місяці 2025 року в Україні було зафіксовано майже 500 випадків кору, а за наступний місяць кількість хворих зросла ще на 300 осіб. Зростання захворюваності почалося ще у 2024 році, коли кількість випадків збільшилася в 6,6 раза порівняно з 2023 роком.
В трьох областях України фіксують спалах гострих кишкових інфекцій
За тиждень з 14 по 20 липня в Україні зареєстровано 3 спалахи гострих кишкових інфекцій: у Запорізькій, в Івано-Франківській та у Львівській областях. Усі 70 захворілих, з яких 19 дітей, отримали всю необхідну медичну допомогу в лікарнях.
Кількість захворювань на гострі кишкові інфекції прогнозовано зростає влітку, тому медики нагадують правила профілактики та перші симптоми за яких потрібно звертатися до лікарів якомога швидше.
Зокрема, не забувати про профілактику: дотримуватися правил особистої гігієни, мити руки та продукти; не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання; мити фрукти та овочі чистою водою, перш ніж готувати; не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби тощо.
Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі чи води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Симптоми ГКІ, за яких потрібно негайно звернутися до лікаря:
- сухість у роті та горлі;
- підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою;
- переймоподібні болі в животі;
- незначне сечовипускання або його відсутність.
Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви та кондитерські вироби, молоко і молочні продукти, яйця. А збудники кишкових інфекцій найчастіше містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. Ризики інфікування зростають під час порушення умов зберігання таких продуктів — при недотриманні температурного режиму, строків придатності або правил транспортування.
Щоб запобігти зараженню, усі продукти слід ретельно мити, а їжу тваринного походження — обов’язково піддавати достатній термічній обробці перед вживанням.
Ще новини України: Після зневоднення Каховського водосховища на полях Херсонщини виникли небезпечні провали