Квартири у Дніпрі на Дім РІА

В Україні спалах гострих кишкових інфекцій в трьох областях і в 11 разів зросла захворюваність на кір – МОЗ

В Україні спалах гострих кишкових інфекцій в трьох областях і в 11 разів зросла захворюваність на кір – МОЗ

В Україні значно зросла захворюваність на кір. За перші шість місяців 2025 року зареєстровано 1196 випадків цього захворювання, що в понад 11 разів перевищує показники за аналогічний період минулого року. Також в трьох областях фіксують спалахи гострих кишкових інфекцій

В Україні зросла захворюваність на кір

Про це повідомив заступник генерального директора Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) Олексій Даниленко в ефірі “Суспільного. Новини”, інформують “Новини України – НСН”.

Він зазначив, що динаміка поширення кору в Україні є “стрімкою”, але залишається “контрольованою та очікуваною”. За прогнозами, восени, коли діти повернуться до очного навчання, зростання захворюваності може посилитися.

Однією з основних причин зростання кількості хворих є висока заразливість кору. Контакт із інфікованою людиною може призвести до зараження великої кількості здорових осіб.

Крім того, спалахи кору мають циклічний характер. За словами Даниленка, кожні п’ять-шість років в Україні накопичується “прошарок неімунних дітей”, що сприяє зростанню захворюваності.

Ще одним фактором є поширення хвороби в сусідніх країнах, таких як Румунія, Угорщина та Молдова.

“Ми не ізольована країна, тому в регіонах, що межують із цими країнами, зокрема в Одеській та Чернівецькій областях, фіксуються випадки інфікування”, – пояснив представник ЦГЗ.

Олексій Даниленко підкреслив, що вакцинація є найефективнішим способом захисту від кору. Вона входить до переліку обов’язкових щеплень для дітей. Водночас невакциновані дорослі також можуть заразитися, тому їм рекомендують отримати пропущені щеплення.

В Україні спалах гострих кишкових інфекцій в трьох областях і в 11 разів зросла захворюваність на кір - МОЗ

Хоча специфічного лікування кору не існує, хворобу не слід вважати легкою. На ранніх етапах симптоми можуть нагадувати ГРВІ, оскільки патоген викликає лихоманку, кон’юнктивіт і риніт. При цьому інфікована особа стає заразною за чотири дні до появи характерної висипки.

Згодом у хворих з’являються специфічні білі плями на внутрішній поверхні щік, а також поетапна висипка, яка починається з голови, поширюється на тулуб і нижні кінцівки.

Даниленко закликав українців уникати самолікування та звертатися за медичною допомогою при появі перших симптомів ГРВІ.

Він також зазначив, що тяжкість перебігу кору є індивідуальною і може варіюватися в різних пацієнтів.

“Це може бути широкий спектр ускладнень, найпоширенішими з яких є пневмонія, енцефаліт, отит, а також ураження інших органів. Ускладнення після кору є серйозними, і неможливо чітко визначити, які саме органи можуть бути вражені”, – додав заступник гендиректора ЦГЗ.

За даними Центру громадського здоров’я, у 2024 році близько 90% дітей в Україні отримали планові щеплення від кору.

За перші три місяці 2025 року в Україні було зафіксовано майже 500 випадків кору, а за наступний місяць кількість хворих зросла ще на 300 осіб. Зростання захворюваності почалося ще у 2024 році, коли кількість випадків збільшилася в 6,6 раза порівняно з 2023 роком.

В трьох областях України фіксують спалах гострих кишкових інфекцій

За тиждень з 14 по 20 липня в Україні зареєстровано 3 спалахи гострих кишкових інфекцій: у Запорізькій, в Івано-Франківській та у Львівській областях. Усі 70 захворілих, з яких 19 дітей, отримали всю необхідну медичну допомогу в лікарнях.

Кількість захворювань на гострі кишкові інфекції прогнозовано зростає влітку, тому медики нагадують правила профілактики та перші симптоми за яких потрібно звертатися до лікарів якомога швидше.

В Україні спалах гострих кишкових інфекцій в трьох областях і в 11 разів зросла захворюваність на кір - МОЗ

Зокрема, не забувати про профілактику: дотримуватися правил особистої гігієни, мити руки та продукти; не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання; мити фрукти та овочі чистою водою, перш ніж готувати; не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби тощо.

Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі чи води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Симптоми ГКІ, за яких потрібно негайно звернутися до лікаря:

  • сухість у роті та горлі;
  • підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою;
  • переймоподібні болі в животі;
  • незначне сечовипускання або його відсутність.

Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви та кондитерські вироби, молоко і молочні продукти, яйця. А збудники кишкових інфекцій найчастіше містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. Ризики інфікування зростають під час порушення умов зберігання таких продуктів — при недотриманні температурного режиму, строків придатності або правил транспортування.

Щоб запобігти зараженню, усі продукти слід ретельно мити, а їжу тваринного походження — обов’язково піддавати достатній термічній обробці перед вживанням.

Ще новини України: Після зневоднення Каховського водосховища на полях Херсонщини виникли небезпечні провали

Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу
Радіо