В традиційній рубриці «Рецепт дня» пропонуємо вашій увазі страву «Холодник з буряка на кефірі». Він втамує не лише голод, а й спрагу у спекотне літо.
Вважається, що холодник з буряка прийшов до нас із Литви, де його традиційно заправляють максимально жирним кефіром. Частково так і є. Але готували його з давніх-давен і в Україні.
Історія бурякового холодника сягає старовинних часів, коли селяни використовували доступні та прості інгредієнти для приготування поживних супів, які охолоджували.
Рецепт холодника набув безлічі варіацій, але незмінними залишилися його освіжаючі властивості та оригінальний смак.
«Холодник з буряка на кефірі» – рецепт приготування
Інгредієнти
(на 4 порції)
- Буряки середнього розміру – 2 шт.
- Варене яйце – 4 шт.
- Зелена цибуля – пучок
- Петрушка та кріп – по ½ пучка
- Молода редиска – 200 г
- Огірки – 2 шт.
- Картопля середня – 2-3 шт.
- Сіль, перець на смак
- Кефір будь-якої жирності
- Мінеральна вода з газом
- Сметана – 1-2 ст. л. (за бажанням)
Спосіб приготування
1. Буряк відварити або запікати в духовці протягом півтори години, попередньо загорнувши у фольгу. Смак запечених овочів більш насичений, а за структурою він виходить менш водянистим.
2. Усі овочі ретельно промити, висушити.
3. Покласти на дно каструлі буряк, порізаний на кубики або натертий на тертці. Додати огірки та редис
4. Слідом відправляємо порізані огірки та редис. Зелень дрібно нашаткувати.
5. В останню чергу додати варені яйця. Для ефектної подачі можна нарізати їх на половинки та додати вже в готовий суп.
6. Ретельно перемішати вміст каструлі. В оригінальному рецепті борщу також присутня картопля — її можна заздалегідь відварити та додати до решти інгредієнтів або запекти в мундирах і подавати замість хліба.
7. Можна заправити кефіром одразу всю каструлю, але краще робити це в тарілці.
8. За бажанням у тарілку замість кефіру можна додати трохи сметани та мінеральної води з газом. Посолити, поперчити та насолоджуватися охолоджувальним літнім смаком.
9. Якщо вам подобається більш кислуватий суп, наближений до холодника на квасі, приправте його невеликою кількістю яблучного оцту — литовці так і роблять.
Смачного!
Можливо, вам також буде цікаво: Рецепт дня: салат «Бита редиска»
Головні новини України – ТУТ.