Сьогодні у нашій традиційній рубриці «Рецепт дня» пропонуємо до вашої уваги суп Харчо з волоськими горіхами. Це національна грузинська страва. Наваристий, густий і ситний суп. Смачний, гострий, пряний і ароматний. Його люблять не тільки в Грузії, а й в Україні.
Інша назва Харчо грузинською мовою «дзерохис хорци харшот» означає яловичий суп. Характерною відмінною ознакою цієї страви від інших м’ясних супів є обов’язкове використання при готуванні яловичини, тклапі і тертих волоських горіхів. Ці три компоненти не можна замінити іншими або вилучити з рецепта страви. Дозволяється заміна тклапі свіжою аличею, гранатовим соком або помідорами чи томатною пастою. Що ми і зробили у нашому випадку.
Суп Харчо з волоськими горіхами – рецепт
Інгредієнти
- Вода питна – 2 літри
- Яловичина (м’якоть) – 0,5 кг
- Рис круглий – 100 г,
- Волоські горіхи – 4 столові ложки,
- Томати – 300 г,
- Томатна паста – 40 г,
- Цибуля – дві великі голівки,
- Морква – дві середні морквини,
- Олія соняшникова – для смаження,
- Часник – 3 зубчики,
- Приправа хмелі-сунелі – 1 чайна ложка,
- Перець чорний гострий мелений – до смаку,
- Сіль – до смаку,
- Свіжа зелень – пучок.
Як готувати суп Харчо
- У киплячу воду опускаємо яловичину і варимо бульйон, додавши в цілому вигляді почищені цибулину і моркву.
- Поки вариться бульйон, готуємо заправку. Другу цибулину дрібно ріжемо і підсмажуємо на олії. Додаємо терту моркву. Томати надрізаємо і занурюємо в окріп на декілька хвилин. Після цього легко знімаємо з них шкірку і дрібно ріжемо. Відправляємо до овочів. Додаємо томатну пасту. Тушкуємо на повільному вогні декілька хвилин після закипання.
- Рис замочуємо у холодній воді.
- Коли м’ясо зварилося, дістаємо його з бульйону і ріжемо на шматочки. Бульйон проціджуємо. Цибулю і моркву з нього теж дістаємо. Порізане м’ясо відправляємо назад до бульйону. Повертаємо каструлю на вогонь. Доводимо до кипіння. Солимо.
- Рис добре промиваємо і відправляємо у бульйон. Варимо майже до повної готовності рису.
- Після цього відправляємо у каструлю заправку. І хай суп ще трохи повариться. Буквально хвилин 5-7.
- Тим часом дрібнимо волоські горіхи. Їх можна потерти, а можна дрібно порізати – тоді вони будуть відчуватися під час їжі. Це кому як подобається. Додаємо горіхи в суп.
- Додаємо приправи, зелень і дрібно порізаний або пропущений через прес часник. Пробуємо на смак – можливо, потрібно додати трохи солі. Або цукру. Варимо ще буквально хвилину.
- Знімаємо з вогню.
Смачного!
Можливо, вам також буде цікаво: Рецепт дня: «Цибулевий суп з грінками»