Квартири у Дніпрі нв Дім РІА

51
51

Рецепт дня: «Панеттоне» – італійський пиріг на Великдень

panettone italijska paska

У нашій традиційній рубриці «Рецепт дня» пропонуємо вашій увазі страву «Панеттоне». Це традиційний італійський пиріг (кекс), який печеться зазвичай на Різдво. Він нагадує українську паску, тому в нашій країні панеттоне готують до Великодня.

Традиційний панеттоне, рецепт якого винайшли міланські пекарі 500 років тому, готується з додаванням пшеничної закваски. Тісто вистоюється декілька днів. За рахунок такого довгого бродіння змінюється структура та смак пирога, а також збільшується строк придатності.

«Панеттоне» – сучасний рецепт приготування

Інгредієнти

  • Борошно – 800 г
  • Цукор – 300 г
  • Масло вершкове – 150 г
  • Молоко 2,5% – 250 мл
  • Яйця 0 3 шт.
  • Яєчні жовтки – 2 шт.
  • Дріжджі свіжі – 40 г
  • Родзинки – 150 г
  • Цукати – 100 г
  • Курага – 150 г
  • Мускатний горіх мелений – 1 ч.л.
  • Апельсинова цедра – 1 ст.л.
  • Кардамон – 0,5 ч.л.
  • Ванільний цукор – 20 г

Рецепт дня: «Панеттоне» італійський пиріг на Великдень

Спосіб приготування

1. Готуємо дріжджову суміш. У глибоку тарілку подрібнюємо дріжджі, додаємо 2 ст. л. цукру і 4 ст. л. теплого молока. Все гарно перемішуємо до однорідності. Туди ж висипаємо 2 ст. л. борошна, ще раз мішаємо. Відставляємо суміш на 15–20 хвилин, щоб дріжджі почали бродіння.

2. У велику миску просіюємо 2 склянки борошна, виливаємо тепле молоко, ретельно перемішуємо. Сюди ж додаємо дріжджову суміш, вимішуємо до однорідності. Готову опару накриваємо рушником чи харчовою плівкою і ставимо в тепле місце на годину. За цей час опара має піднятися у 3–4 рази. Щойно вона почне опадати, можна замішувати тісто.

3. Міксером збиваємо яйця, додаємо жовтки і виливаємо їх в опару. Попередньо розм’якшене масло нарізаємо кубиками й також кладемо до тіста. Туди ж висипаємо цукор, гарно вимішуємо. У тісто додаємо 3 склянки борошна, спеції та прянощі.

Вимішувати тісто потрібно протягом години. Спочатку воно буде досить липким. Щоб тісто менше прилипало до рук, можна змащувати долоні невеликою кількістю олії. Додавати борошно потрібно поступово, поки тісто не стане пластичним, м’яким та однорідним.

4. Замісивши тісто, необхідно перекласти його до великої миски за залишити в теплі на 2 години. За цей час воно має підійти та збільшитися у декілька разів.

Доки тісто підходить, промиваємо родзинки, курагу та цукати, просушуємо їх на паперовому рушничку. Курагу й цукати краще порізати невеликими шматочками, щоб усі смаколики були однакової форми.

5. Готуємо форми для випікання: змащуємо їх олією та викладаємо на дно пергамент. Перекладаємо тісто, заповнюючи лише 1/3 кожної форми. Адже маса ще має підійти та збільшитися у декілька разів. Залишаємо форми в теплі на годину. Перед випіканням бажано змастити верхівки кексів жовтком. Підрум’янена скоринка буде виглядати більш апетитно та спокусливо.

6. Розігріваємо духовку до 180–190 градусів, ставимо панеттоне випікатися. Бажано не відкривати дверцята шафи перші 15–20 хвилин, щоб тісто не опало. Загальний час випікання — 45–50 хвилин. Готові італійські «паски» потрібно теплими дістати з форм та остудити на решітці.

Традиційний панеттоне не прикрашається посипкою чи вибитими білками. Пиріг зазвичай загортається в пергаментний папір і перев’язується стрічкою. Але можна проявити зробити святковий великодній декор.

Така випічка може зберігатися декілька днів. Пекарі впевнені, що за цей час вона лише стає смачнішою!

Смачного!

Можливо. вам також буде цікаво: Рецепт дня: «Морквяний пиріг-запіканка» в мультиварці

Головні новини України – ТУТ

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу